Anfo-Event.pl • Zobacz wątek - Problem z FMP 15

Teraz jest 10 gru 2022, o 05:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z FMP 15
PostNapisane: 13 kwi 2009, o 21:53 
Yumekui Merry
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2009, o 15:51
Posty: 358
Lokalizacja: [Lolipop!] / Świat Snów (夢の世界)
Offline
Otóż mam dziwny problem. Po zakodowaniu subka ending idzie jakieś 2-3x wolniej z dziwnej przyczyny. Myślałem, że to VFR, ale, gdy dałem fps 23.976, nic to nie zmieniło. Spotkał się ktoś z tym samym problemem?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 14 kwi 2009, o 00:15 
Rezydent

Dołączył(a): 17 sty 2009, o 21:23
Posty: 80
Lokalizacja: group formerly known as GLS
Offline
W naszym odcinku ending jest kodowany 30 fps, reszta 24.

Sprawdź w mp4dump (mówimy o tych samych rawach w mp4 od illa?).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 14 kwi 2009, o 11:42 
AE Fanboi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2009, o 09:39
Posty: 155
Lokalizacja: [HATO]
Offline
Jak już kiedyś wspominałem na kanale, te rawy mają VFR...
we wszystkich plikach, które sprawdzałem (m.in. 15 ep), tylko ending ma ~60 fps, natomiast reszta ~24 fps...

_________________
It's a S**y!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 14 kwi 2009, o 11:56 
Rezydent

Dołączył(a): 17 sty 2009, o 21:23
Posty: 80
Lokalizacja: group formerly known as GLS
Offline
Zgadza się, źle popatrzyłem. Ending 60 fps. mp4dump pokazuje timeScale = 120000, odcinek odtwarzany z length 5005, ending z 2002. Jak podzielisz timeScale przez długości, będziesz mieć liczbę klatek.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 14 kwi 2009, o 17:14 
Yumekui Merry
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2009, o 15:51
Posty: 358
Lokalizacja: [Lolipop!] / Świat Snów (夢の世界)
Offline
A znalazłaby się jakaś dobra dusza, która by mi pomogła z tym? Ja nie trawie VFR i NIENAWIDZĘ kodować takich, bo zawsze coś mi się pie$(%($(!.

Bardzo bym prosił o pomoc i proszę bez docinków typu "O LOLOLOL XELL NIE UMIE KODOWAĆ :) ROTFL" Mam dosyć takiego debilstwa i to odechciewa mnie tylko od subowania, a chcę zrobić te dwa durne epki.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 14 kwi 2009, o 19:11 
AE Fanboi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2009, o 09:39
Posty: 155
Lokalizacja: [HATO]
Offline
Już się kiedyś na ten temat produkowałem, a teraz nie mam na to czasu...
zresztą pewnie i tak zostałoby to skwitowane tym co teraz napiszę...

a więc, najprostsza i najgorsza metoda pozbycia się vfr:
Kod:
DirectShowSource("vfr.mkv", fps=29.97, convertfps=true) # or fps=23.976

albo

Kod:
DirectShowSource("vfr.mkv", fps=119.88, convertfps=true)
FDecimate(29.97) # or FDecimate(23.976)


osobiście uważam, że degradowanie ~30fps do ~24fps przez zwykłe usunięcie klatek jest głupotą, ale patrząc na scenę fansuberską nikomu to nie przeszkadza...

_________________
It's a S**y!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 15 kwi 2009, o 03:38 
Yumekui Merry
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2009, o 15:51
Posty: 358
Lokalizacja: [Lolipop!] / Świat Snów (夢の世界)
Offline
Problem był bardziej złożony, ale dzięki FAiM'owi, z którym gadałem na ircu, został rozwiązany i teraz mam śliczny subek, bez vfr. Dziękuję. ^ ^

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 15 kwi 2009, o 19:21 
AE Fanboi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2009, o 09:39
Posty: 155
Lokalizacja: [HATO]
Offline
jakby ktoś jeszcze miał problemy z VFR, to może szarpnę się na napisanie mini tutka :P

chociaż i tak imo lepiej zostawić, albo przerobić end na ~30 fps...

_________________
It's a S**y!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 14 cze 2009, o 15:48 
Przelotem

Dołączył(a): 12 mar 2009, o 20:28
Posty: 8
Offline
Mam podobny problem.. zrobiłem na całosci odcinka 29.970
fps, lecz juz od początku, pojawiający się napis- tytuł anime - juz w tym momencie widać brak płynnosci i drobne zacinki.. a ending to juz totalnie ^^

/edit:
Probowałem oby sposobów podanych przez Faima, ale efekt był taki sam.
Probowałem jeszcze na convertfps=false - wtedy było ok, ale była desynchronizacja dzwieku z obrazem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 15 cze 2009, o 07:40 
AE Fanboi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2009, o 09:39
Posty: 155
Lokalizacja: [HATO]
Offline
W szybkim skrócie:
1. Najpierw musisz wyciągnąć timecodes:
- wmuxuj te mp4 do mkv
- wyciągnij timecodes przy pomocy mkv2vfr (znajduje się w Haali)
2. Teraz wbijasz na tę stronę -> VFR to CFR
- wybierasz metodę (jedną z dwóch pierwszych)
- wklejasz/ładujesz tam swoje timecodes
- generujesz skrypt avs
3. W input musisz zmienić na coś, co złapie dobrze klatki z tego avc, np. AVCSource() albo FFmpegSource()

Oczywiście dodajesz też tam wszystkie filtry i co tam trzeba...
przypominam, że jak chcesz coś jeszcze dać po tym skrypcie, to musisz usnąć "return last"... a jak przed, to musisz zmienić input, np. na "input = last"...

_________________
It's a S**y!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 15 cze 2009, o 09:22 
Przelotem

Dołączył(a): 12 mar 2009, o 20:28
Posty: 8
Offline
Hmm
Kodowałem juz z timecode, ale nie uzywałem tej stronki, która podałeś tylko -> Timecode2AVS.

Róznica jest...
Już na samym początku widać, ze napis tytułu aniem chodzi płynnie (bez tego, juz w tym momencie mozna było zobaczcy zacinki), ale ten nieszczęsny ending zacina się nadal, lecz w mniejszym stopniu niz bez timecode.

Ogolnie moj skrypt, bez filtrów, wyglądał tak:

Cytuj:
source=DirectShowSource("D:\Naraku no Hana\softsuby\FMP\23.mkv")
audio=WavSource("D:\Naraku no Hana\softsuby\FMP\Nowy folder\xxxx.wav")
video0 = source.trim(0,30081).AssumeFPS(23.9760).ChangeFPS(119.88)
video1 = source.trim(30082,35637).AssumeFPS(59.9398).ChangeFPS(119.88)
video2 = source.trim(35638,36169).AssumeFPS(23.9758).ChangeFPS(119.88)
video = video0 + video1 + video2
audiodub(video,audio)
FDecimate(23.976)


Jak generowałem avs, za pomocą tej stronki, którą podałeś, troche inaczej wyglądał skrypt:

Cytuj:
input = avisource("video.avi") #or other method to load VFRaC video
output = input.trim(0,30081).assumefps(23.9760).changefps(23.976)
output = output + input.trim(30082,35637).assumefps(59.9398).changefps(23.976)
output = output + input.trim(35638,36169).assumefps(23.9758).changefps(23.976)
#output = output + input.trim(36170,0).changefps(23.976)
last = output
return last


1. Dlaczego wyglądają troche inaczej ^^?
2. Którego skryptu lepiej użyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 15 cze 2009, o 14:08 
AE Fanboi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2009, o 09:39
Posty: 155
Lokalizacja: [HATO]
Offline
tymek napisał(a):
Już na samym początku widać, ze napis tytułu aniem chodzi płynnie (bez tego, juz w tym momencie mozna było zobaczcy zacinki), ale ten nieszczęsny ending zacina się nadal, lecz w mniejszym stopniu niz bez timecode.
Jak już nie raz wspominałem, przy różnych okazjach, każda nielinowa zmiana fps - poprzez wywalanie/kopiowanie klatek - będzie prowadzić do braku płynności.
Jedyne wyjście, to albo zostawić vfr (ewentualnie zmniejszyć w endingu do ~30fps), albo lać na płynność... bo, jak już nie raz wspominałem, większość sceny leje na vfr (jakieś tabu, czy co?).

tymek napisał(a):
Ogolnie moj skrypt, bez filtrów, wyglądał tak:

Cytuj:
source=DirectShowSource("D:\Naraku no Hana\softsuby\FMP\23.mkv")
audio=WavSource("D:\Naraku no Hana\softsuby\FMP\Nowy folder\xxxx.wav")
video0 = source.trim(0,30081).AssumeFPS(23.9760).ChangeFPS(119.88)
video1 = source.trim(30082,35637).AssumeFPS(59.9398).ChangeFPS(119.88)
video2 = source.trim(35638,36169).AssumeFPS(23.9758).ChangeFPS(119.88)
video = video0 + video1 + video2
audiodub(video,audio)
FDecimate(23.976)


Jak generowałem avs, za pomocą tej stronki, którą podałeś, troche inaczej wyglądał skrypt:

Cytuj:
input = avisource("video.avi") #or other method to load VFRaC video
output = input.trim(0,30081).assumefps(23.9760).changefps(23.976)
output = output + input.trim(30082,35637).assumefps(59.9398).changefps(23.976)
output = output + input.trim(35638,36169).assumefps(23.9758).changefps(23.976)
#output = output + input.trim(36170,0).changefps(23.976)
last = output
return last


1. Dlaczego wyglądają troche inaczej ^^?
2. Którego skryptu lepiej użyć?
1. Jakbyś wybrał drugą metodę (tj. ChangeFPS(119.88)+FDecimate(FPS)), to byś miał prawie to samo, znaczy byłaby tylko inna składnia. A czemu wygląda inaczej - pomijając składnię - patrz punkt 2.
2. W pierwszym, podanym przez Ciebie, skrypcie najpierw wszystko przerabiasz na ~120fps, a później odpowiednio usuwasz zdublowane klatki do ~24fps (tym się zajmuje FDecimate()).
Natomiast w drugim od razu przerabiasz na ~24fps (a tutaj ChangeFPS()).

Która metoda jest lepsza? Szczerze to sam nie wiem, bo w zasadzie nigdy tego nie sprawdzałem. Więc dlaczego tam (tj. na tamtej stronie) napisałem, że ta z FDecimate() jest lepsza? Otóż oparłem się na logice... ChangeFPS() wywala klatki jak leci, natomiast FDecimate() jakoś je wpierw analizuje.

Jedynie wiem, że żadna z tych metod nie radzi sobie idealnie z vfr, w którym prawie co klatkę zmienia się fps.

_________________
It's a S**y!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 15 cze 2009, o 14:39 
Przelotem

Dołączył(a): 12 mar 2009, o 20:28
Posty: 8
Offline
A zeby zrobić wszystko przykładowo w 24fps, a ending w 30, to musze poprostu w tym trim`ie z endingu zmienic wartonsc fps??

Cytuj:
output = input.trim(0,30081).assumefps(23.9760).changefps(23.976)
output = output + input.trim(30082,35637).assumefps(59.9398).changefps(29.976)
output = output + input.trim(35638,36169).assumefps(23.9758).changefps(23.976)


? ;>


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z FMP 15
PostNapisane: 15 cze 2009, o 16:58 
AE Fanboi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2009, o 09:39
Posty: 155
Lokalizacja: [HATO]
Offline
tymek napisał(a):
A zeby zrobić wszystko przykładowo w 24fps, a ending w 30, to musze poprostu w tym trim`ie z endingu zmienic wartonsc fps??
niestety, ale nie jest to takie łatwe ;p

ten skrypt - który zapodałeś - wypluje, że fps się nie zgadza... musiałbyś dać coś takiego:
Cytuj:
output = input.trim(0,30081).assumefps(23.9760).changefps(23.976)
output = output + input.trim(30082,35637).assumefps(59.9398).changefps(29.970).assumefps(23.976)
output = output + input.trim(35638,36169).assumefps(23.9758).changefps(23.976)
oraz stworzyć odpowiednie timecodes, które w tym wypadku wyglądałoby tak:
Kod:
# timecode format v1
Assume 23.976
0,30081,23.976
30082,32859,29.970
32860,33391,23.976
skąd wziąłem klatki do tego tc?
otóż nie jest to wcale takie trudne... wystarczy zobaczyć, gdzie po zastosowaniu tego skryptu wypadają klatki, które były we wcześniejszym tc (tym z ~60fps)...
czyli przykładowo patrzymy jak wygląda klatka 35637 w źródle, a później szukamy jej po zastosowaniu skryptu i w tym przypadku jest to 32859...

problem dopiero pojawia się jak vfr jest "głupie", tj. posiada jakieś dziwne fps, a my chcemy zrobić z tego normalne vfr (mam w planach napisanie takiego skryptu)...

_________________
It's a S**y!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Useful Air Quality TipsSite
PostNapisane: 4 paź 2022, o 13:30 
Otaku

Dołączył(a): 29 sie 2022, o 02:48
Posty: 480
Lokalizacja: Bengal Cat
Offline
To the lady inquiring about complete heating, furnace heat exchanger replacement, heating and cooling installation, randazzo's heating and cooling, plumbing and heating companies, millers heating and air, I highly suggest this top rated furnace repair & maintenance advice or furnace tune up, 5 star heating and cooling, comfort solutions heating and cooling, wilsons home heating, furnace cleaning near me, dons plumbing and heating, on top of this high rated hvac services info and don't forget heat and air, hydronic radiant floor heating system, one hour air conditioning & heating, village heating, wagner heating and cooling, bryant heating and cooling near me, alongside all this recommended furnace repair & maintenance blog which is also great. Also have a look at this best mini split ac installation & replacement blog and don't forget home heating and air conditioning, burton heating and air, home comfort heating and air, robertson heating and air, star heating and air, oil central heating, alongside all this updated indoor air quality tips as well as air conditioning and heating, gas heater installation, navien heating system, sunshine heating and cooling, boiler cleaning, comfort heating and cooling, on top of updated indoor air quality forum which is also worth a look. I also recommend this great heat pump installation & replacement tips and don't forget affordable heating, modern heating systems, long's heating and air, emergency furnace repair, oil boiler replacement, 24 hour heating and air, as well as this top ac installation & replacement details and don't forget geothermal home heating and cooling, ac heating unit, propane heater repair, all seasons heating and air conditioning, gas boiler maintenance, mjm plumbing and heating, not to mention useful ac repair & maintenance link and don't forget emergency heating engineer, mini split heating and cooling, home heating and air, valley plumbing and heating, boiler replacement, heating and air companies near me, which is also great. Finally, have a look at this excellent air duct cleaning site for good measure. Check more Top Rated SEO Service Info b3393c6

_________________
Google


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Anfo-Event © 2009-2019
Powered by phpBB © 2000-2019
Theme Created by HOLLYSMOKE